Ιστορία Σωματείου

Η Αθλητική Γυμναστική Ένωση Ζακύνθου ιδρύθηκε το 1980. Πρώτο τμήμα της η πυγμαχία που λειτούργησε μέχρι το 1985. Επόμενο τμήμα της ο στίβος που ξεκίνησε το 1983 και ακολούθησε το μπάσκετ με το αντρικό του τμήμα το 1984 και το γυναικείο τμήμα που ξεκίνησε το 1986 και λειτούργησε μέχρι το 1993. Το 1986 ξεκίνησε την λειτουργία του και το τμήμα του TAE-KWO-DO που λειτούργησε για 14 χρόνια, ως το 2000.

Πολλοί παράγοντες έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια τον καλύτερό τους εαυτό, με πενιχρά συνήθως μέσα, για να λειτουργήσουν όλα αυτά τα τμήματα.

Πρόεδροι του Δ.Σ. της Α.Γ.Ε.Ζ. από την ίδρυση εως και σήμερα:

  1. Διονύσης Ζαφείρης (1980-1993)
  2. Γιάννης Πλέσσας (1993-1998)
  3. Γιώργος Θεοδωρίτσης (1999-2000)
  4. Νίκος Θεοδωρίτσης (2000-2004)
  5. Γιώργος Μάργαρης (2004 εως και σήμερα)

ΓΕΝΙΚΑ

Σήμερα η Α.Γ.Ε.Ζ. δραστηριοποιείται στον χώρο του μπάσκετ και του στίβου. Είναι με διαφορά το μεγαλύτερο σωματείο της Ζακύνθου, αφού κάθε χρόνο γυμνάζει περίπου 200 αθλητές-αθλήτριες, απασχολεί περίπου 10 προπονητές και πραγματοποιεί πάνω από 30 μετακινήσεις το χρόνο εκτός Ζακύνθου για συμμετοχή στα πρωταθλήματα μπάσκετ (αντρικό-εφηβικό-παιδικό-γυναικείο καθώς και τα διασυλλογικά και πανελλήνια πρωταθλήματα του στίβου.

Υπολογίζεται ότι συνολικά πάνω από 2.500 νέοι και νέες είχαν την ευκαιρία να αθληθούν όλα αυτά τα χρόνια στα διάφορα τμήματα της Α.Γ.Ε.Ζ. Και πολλοί από αυτούς να πετύχουν σημαντικές διακρίσεις.

ΑΝΔΡΙΚΟ

Η ομάδα μπάσκετ της Α.Γ.Ε.Ζ. ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1984 υπό τις οδηγίες του Αλέκου Πολυδωρόπουλου στο ανοικτό γήπεδο του 1ου Γυμνασίου Ζακύνθου. Πρώτος φιλικός αγώνας με τον Διαγόρα Βραχνείκων και πρώτος επίσημος με τον Κόροιβο Αμαλιάδας για το κύπελλο.

Η ομάδα αυτή, με προπονητή από το φθινόπωρο του 1984 τον Τάσο Βλαχόπουλο, εργάζεται σκληρά διαθέτοντας πλούσιο ταλέντο, ενθουσιασμό, κέφι αλλά και μεγάλο βάθος πάγκου. Μετέχει την περίοδο 1984-85 στο πρωτάθλημα της Γ΄κατηγορίας της ΕΣΚΑ-Η (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αχαίας-Ηλείας) και ανεβαίνει στην Β΄κατηγορία ενώ τον επόμενο χρόνο αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Β” κατηγορίας και έτσι το 1986 βρίσκεται στην Α1 ΕΣΚΑ-Η που τότε δημιουργείται για πρώτη φορά. Έφορος αυτής της ιστορικής πρώτης ομάδας ο Ηλίας Νήρος και οι παίχτες της ήταν οι Πομώνης Τζανέτος, Θεοδωρίτσης Νίκος, Ζαφείρης Τάσης, Ακτύπης Γιάννης, Αδαμόπουλος Θοδωρής, Μάργαρης Γιώργος, Ζαφείρης Μαρίνος, Θεοδωρίτσης Γιώργος, Βούλτσος Αλιβίζος, Βόσσος Βασίλης, Σούλης Γιώργος, Κολπονδίνος Θοδωρής, Πλέσσας Στάθης, Μαλαπέτσας Νίκος, Παράσχης Δημήτρης και Σούρμπης Σπύρος.

Από το 1986 μέχρι το 1989 η Α.Γ.Ε.Ζ. Αγωνίζεται συνεχώς στην Α1 και μάλιστα τερματίζει κάθε χρόνο μέσα στην πρώτη εξάδα. Προπονητές στο διάστημα αυτό ο Σπύρος Διαμαντάρης και Στάθης Βέργος (1986-87), Αντώνης Ακτύπης (1987-88) και Τάκης Κόκλας (1988-89). Έφοροι του τμήματος ήταν ο Ηλίας Νήρος και ο Γιώργος Αβούρης.

Το 1980 η Α.Γ.Ε.Ζ. υποβιβάζεται στην Α2 από όπου επανέρχεται στην Α1 τον επόμενο χρόνο και παραμένει ως το 1993. Προπονητής της ομάδας ο Αντώνης Ακτύπης και έφορος ο Γιάννης Ακτύπης.

Από το 1993 μέχρι το 1998 η ομάδα αγωνίζεται στην Α2 και το 1998 ανέρχεται και πάλι μέσα από διαδικασία αγώνων μπαράζ, στην Α1 της ΕΣΚΑ-Η.

Προπονητές οι Πομώνης Τζανέτος (1994-95), Τάκης Κόκλας (1995-96) και Αντώνης Ακτύπης (1996-98). Έφορος του αντρικού τμήματος ο Γιώργος Αβούρης.

Η Α.Γ.Ε.Ζ. Παραμένει από το 1998 ως το 2000 στην Α1, με την ισχυρή νεανική ομάδα που διαθέτει και μάλιστα διακρίνεται μπαίνοντας στα play-off και την τελική οκτάδα της κατηγορίας.

Προπονητής συνεχίζει ο Αντώνης Ακτύπης και έφοροι είναι ο Διονύσης Τσιώλης και Παναγιώτης Κουλάς.

Από το 2001 ως το 2003 η Α.Γ.Ε.Ζ. βρίσκεται στην Α2 και το 2003 επανέρχεται ως πρωταθλήτρια στην Α1. Προπονητές οι Τζανέτος Πομώνης και Αντώνης Ακτύπης και έφοροι εξακολουθούν να είναι οι Διονύσης Τσιώλης και Παναγιώτης Κουλάς.

Την σεζόν 2003-04 η Α.Γ.Ε.Ζ με προπονητή τον Αντώνη Ακτύπη αγωνίζεται για 1η φορά στο κλειστό γήπεδο του 2ου Λυκείου στην Παναγούλα, αντί του κλειστού εθνικού σταδίου που χρησιμοποιούσε ως έδρα μέχρι τότε. Η ομάδα τερματίζει 12η και καταφέρνει να παραμείνει στην κατηγορία. Έφορος του τμήματος ο Διονύσης Μάργαρης. Από το  2004 μέχρι το 2010 η Α.Γ.Ε.Ζ.  αγωνίζεται  συνεχώς στην Α1 κατηγορία ΕΣΚΑ-Η.

Στα χρόνια αυτά (1984-2004) η Α.Γ.Ε.Ζ. χρησιμοποιεί αποκλειστικά ζακυνθινούς αθλητές που η ίδια ανέδειξε με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το σωματείο όμως ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο στην εξέλιξη των πιο ταλαντούχων αθλητών του και στην επιθυμία τους  να αγωνισθούν σε μεγαλύτερες ομάδες.

Παίχτες που ξεκίνησαν το μπάσκετ από την Α.Γ.Ε.Ζ. και στην συνέχεια αγωνίσθηκαν σε ομάδες εθνικών κατηγοριών είναι οι εξής:

Βασίλης Βόσσος (Αστέρα Εξαρχείων, Β” Εθνική),

Γιώργος Σούλης (Φίλιππο Θεσσαλονίκης, Α2 Εθνική),

Σταύρος Βαρυπάτης (Μίλωνα, Α1 Εθνική),

Σπύρος Καπνίσης (Αμπελόκηπους, Α2 Εθνική),

Διονύσης Μπονίκος (Απολλωνιάδα, Γ” Εθνική),

Γιάννης Λυκούρεσης (Αρίωνα Αθηνώς, Γ” Εθνική),

Νίκος Θεοδόσης (Μακάμπι Θεσσαλονίκης & Αρετσού Γ” Εθνική).

Ακόμα στην Α.Γ.Ε.Ζ. αγωνίσθηκαν ο Τάκης Κόκλας διεθνής με την Εθνική Παίδων και παίχτης στον Σπόρτιγκ αλλά και άλλες ομάδες και που βοήθησε για πολλά χρόνια τόσο αγωνιστικά όσο και προπονητικά την ομάδα μας.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Η λειτουργία του παιδικού τμήματος του συλλόγου ξεκίνησε το 1986 και ο πρώτος επίσημος αγώνας του στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ-Η έγινε στα Λεχαινά με νίκη στην παράταση. Πρώτος προπονητής ο Αντώνης Ακτύπης, με έφορο τον Άκη Λαδικό.

Από τότε η Α.Γ.Ε.Ζ. μετέχει κάθε χρόνο στο παιδικό πρωτάθλημα έχοντας σημαντικές επιτυχίες. Μεγαλύτερη ασφαλώς αυτή που πέτυχε την χρονιά 1996-97, όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ-Η και προκρίθηκε σαν 2η καλύτερη ομάδα από τον όμιλο της Αθήνας στην τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων. Η τελική φάση έγινε στην Θεσσαλονίκη όπου η ομάδα μας κατέκτησε την 5η θέση. Οι παίκτες της μεγάλης αυτής ομάδας:

Θεοδόσης Νίκος, Μπονίκος Διονύσης, Κλάδης Νίκος, Ταβουλάρης Ανδρέας, Μπατίκας Λευτέρης, Τράνακας Νίκος, Λυκούρεσης Γιάννης, Καβαβρέζος Νίκος, Πλέσσας Διονύσης, Κούτσης Παύλος, Θεοδόσης Μηνά και Χριστοδούλου Νίκος. Προπονητής ο Αντώνης Ακτύπης με έφορο τον Σκοπιώτη Κούτση.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ

Η λειτουργία του γυναικείου τμήματος ξεκίνησε το 1986-87. Η γυναικεία ομάδα πρωταγωνίστησε πολλά χρόνια στον πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ-Η, τερματίζονταας συχνά 2η και 3η από το 1987 ως το 1992. Προπονητές της ομάδας υπήρξαν ο Νίκος Θεοδωρίτσης, ο Τζανέτος Πομώνης και ο Γιάννης Ακτύπης. Έφοροι της ομάδας ο Λαδικός Άκης, ο Γιώργος Πυριόχος και η Μαρία Μαλεβίτη και ο Νίκος Μυλωνάς. Κυριότερες παίχτριες όλα αυτά τα χρόνια: Μπάστα Τέτα (από τις κορυφαίες της περιφέρειας), Μαλεβίτη Μαίρη, Μόρφη Κωνστάντζα, Φαραού Χρύσα, Καλημέρη Ελένη, Ευθυμίου Έφη, Πετροπούλου Μαρίνα, Γούλιαρη Γιολάντα, Σιδηροκαστρίτη Μαρία, Ντακουβάνου Χριστίνα, Βενετσάνου Δέσποινα, Πλέσσα Αντωνία, Κόκλα Αντωνία, Κουζούλη Ελισάβετ, Μπελούση Αγγελική, Μάνεση Σία, Μάργαρη Κατερίνα, Κυπριώτη Θοδώρα και Βυθούλκα Άννα που έκανε σημαντική πορεία σε αθηναικές ομάδες.

Το τμήμα σταμάτησε την λειτουργία του το 1993 λόγω οικονομικών προβλημάτων αλλά κυρίως λόγω έλλειψης νέων παικτριών.

Η επανίδρυση του γυναικείου έγινε το 2011 όπου ένα σώμα παλιών παιχτριών της ομάδας μαζί με νέες παίχτριες αποφάσισαν να κατέβουν στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ-Η με στόχο την ανάδειξη του γυναικείου τμήματος της ομάδας και το κάλεσμα των νέων κοριτσιών. Την πρώτη χρονιά επανίδρυσης (2011-12) πέτυχαν μόνο μια νίκη στο πρωτάθλημα, με προπονητή τον Λευτέρη Ρίκο, έφορο τον Γιώργο Μάνθο και παίχτριες τις  Κυπριώτη Θοδώρα, Μάργαρη Κατερίνα, Μαλεβίτη Μαίρη, Σταμίρη Ναρκίς, Τσαμπάζη Νατάσα, Ζώντου Κατερίνα, Καραγιαννοπούλου Μαρία, Σκλήβα Εύη, Αναστοπούλου Παναγιώτα, Ανδρωνά Κρίστυ, Μαρινάκη Άσπα και Κλαυδιανού Αγγελική. Την δεύτερη χρονιά  (2012-13) με προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ αλλά και στον προπονητή, ανέλαβε ο Σπύρος Νέγκας η ομάδα άρχισε να αποκτά ρυθμό και ανέβηκε στην 5η θέση  της κατάταξης. Την χρονιά (2013-14) έφτασε στην 3η θέση με προπονητή τον Νέγκα και έφορο τον Διονύση Παπαδόπουλο. Οι παίχτριες που είχε στην διάθεσή του ο προπονητής ήταν οι Κυπριώτη, Τσαμπάζη, Μαλεβίτη, Μασλάρη, Γιατρά, Ζώντου, Σιδοκαστρίτη, Δαλακιάρη, Καραγιαννοπούλου, Σκλήβα, Μαρούδα. Ο στόχος πλέον μπορούμε να πούμε ότι ήδη μετά από 3 συνεχόμενες συμμετοχές στο πρωτάθλημα έχει επιτευχθεί αφού από τον Σεπτέμβριο του 2014 δημιουργήθηκε και τμήμα υποδομής για κορίτσια και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον τους.